TÜRMOB SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ MERKEZİ

SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

TÜRMOB SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ MERKEZİ (SÜRGEM)
SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

Amaç ve dayanak

MADDE 1-

(1) Bu Yönerge, meslek mensuplarının mesleki bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, mesleki konularda sürekli mesleki geliştirme eğitimi programı düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.

(2) Bu Yönerge, TÜRMOB Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasının (d) bendi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2-

(1) TÜRMOB Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği’nin 2 inci maddesi ve Geçici 1 inci maddesi kapsamında olan meslek mensupları Yönetmelikte belirtilen eğitim yükümlülüğünü yerine getirmekle mükelleftirler.

Tanımlar

MADDE 3-

(1) Bu Yönergede geçen,

  1. Doğrulanabilir Eğitim: Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi tarafından planlanarak programlanmış uzaktan ve yüz yüze eğitimler ile Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde diğer mesleki eğitim ve sürekli mesleki eğitim programlarına katılımı,
  2. Kanun: 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununu,
  3. Kredi: Eğitim faaliyetleri sonucunda elde edilecek ve eğitim yükümlülüğünün tamamlanmasında kullanılacak değerleme ölçütünü,
  4. Meslek Mensubu: Yeminli Mali Müşavirleri, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri ve 3568 sayılı Kanunda 5786 sayılı Kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde Serbest Muhasebecileri,
  5. Mesleki Geliştirme Eğitimi: Meslek mensuplarının yeteneklerini geliştiren, koruyan ve yetkin bir şekilde görev yapmalarına olanak sağlayan; planlı, programlı, doğrulanabilir ve ölçülebilir öğrenme faaliyetlerini,
  6. Oda: Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler odalarını,
  7. Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi (SÜRGEM): Meslek mensuplarının mesleki yeterliliklerini ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla sürekli mesleki geliştirme eğitim faaliyetlerini planlayan, programlayan ve yürüten, yöneticileri TÜRMOB Yönetim Kurulu tarafından atanan merkezi,
  8. Yönetmelik: TÜRMOB Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliğini

ifade eder.

Eğitim türleri ve sağlayıcıları

MADDE 4-

(1) Eğitimler, doğrulanabilir eğitimler ve Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında sayılan diğer faaliyetler kapsamındaki eğitim faaliyetlerinden oluşur.

(2) Doğrulanabilir eğitimler SÜRGEM tarafından gerçekleştirilir.

(3) Diğer eğitim faaliyetleri TÜRMOB, SÜRGEM, Odalar ve SÜRGEM’e akredite olmuş kurum ya da kuruluşlar tarafından gerçekleştirilebilir.

Sürekli mesleki geliştirme eğitim kredileri ve süreleri

MADDE 5-

(1) Eğitim kapsamındaki meslek mensubunun yılda en az 30 kredilik ve her üç yılda en az 120 kredilik sürekli mesleki geliştirme eğitimi alması gereklidir.

(2) Bu eğitimlerin yıllık en az 15 kredi ve her üç yılda en az 60 kredilik kısmı doğrulanabilir eğitim niteliğinde olmalıdır.

(3) 3 yıllık dönemde “Mesleki Çalışma Standartları ve Etik İlkeler” konusundan en az 3 kredi, “Denetim; Denetim ve Güvence Standartları” konusundan ise en az 2 kredi karşılığı eğitimin tamamlanması gerekir.

(4) Eğitim yükümlülüğünde doğrulanabilir eğitim kredileri dışında kalan kredilerin üç yıllık dönemde en çok 60 kredilik kısım, Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen diğer faaliyetler ile karşılanır.

(5) 120 kredinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin değerlendirme her yıl, eğitime tabi olunan önceki 2 yıl da dahil edilerek yapılır.

(6) Zorunlu eğitimden muaf iken zorunlu eğitim kapsamındaki faaliyetlere başlayan meslek mensuplarının eğitim yükümlülükleri, faaliyete başladıkları yıl başlar. İlk yıl için 30 kredi şartı aranmaz. Bu meslek mensuplarının işe başladıkları yıla ilişkin eğitim yükümlülüğünü, takip eden ikinci takvim yılının sonuna kadar tamamlamaları şarttır.

(7) Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezasının uygulandığı dönemde de sürekli eğitim yükümlülüğü devam eder.

Doğrulanabilir eğitimler

MADDE 6-

(1) Doğrulanabilir eğitimlerin, SÜRGEM tarafından planlanarak Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirlenen konularda düzenlenecek uzaktan eğitimlere (senkron ve asenkron) veya Odalarda yapılacak yüz yüze eğitimlere katılım yoluyla tamamlanması şarttır. Şu kadar ki Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan zorunlu eğitim kapsamında temel mesleki konulardan kazanıldığı kabul edilen eğitim kredileri de aynı sayıda doğrulanabilir eğitim kredisi olarak kabul edilir.

(2) Yüz yüze ve uzaktan eğitimde her 50 dakikalık eğitim bir kredi olarak kabul edilir.

(3) Yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde her bir gün için en fazla 7 kredi elde edilebilir.

(4) Üç yıllık dönemde 60 kredinin üzerinde doğrulanabilir eğitim kredisi alınması halinde, bu krediler izleyen üç yıla devredilmez.

(5) Meslek mensupları, aynı eğitim konusunda farklı tarihlerde düzenlenen senkron ve asenkron eğitimlere katılarak kredi alabilirler.

Diğer eğitim faaliyetleri

MADDE 7-

(1) Yönetmeliğin 13 üncü maddesi kapsamında sürekli mesleki geliştirme eğitimi kapsamında değerlendirilecek diğer eğitim faaliyetlerinin uygulanmasında SÜRGEM Akreditasyon Esasları dikkate alınır.

Yüz yüze eğitimler

MADDE 8-

(1) Doğrulanabilir eğitimlerin yüz yüze yapılması halinde bu eğitimler Oda Yönetim Kurullarının sorumluluğunda yürütülür.

(2) Odalarının Yönetmelik’te belirtilen konular çerçevesinde düzenlemeyi planladıkları yüz yüze eğitimleri ve eğitmenleri eğitim tarihinden önce SÜRGEM’e bildirmeleri gereklidir. İlgili koşulların karşılanması durumunda bu eğitimler SÜRGEM tarafından planlanan ve programlanan eğitimler niteliğinde değerlendirilir ve bu eğitimlere katılanlar doğrulanabilir eğitim kredisi almaya hak kazanır.

(3) Odalar SÜRGEM tarafından akredite edilmiş kurumlardır. Yönetmelik’te belirtilen konular çerçevesinde Odalar tarafından gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlere katılanlar, bu maddenin 2 inci fıkrasında belirtilen koşulların sağlanamaması durumunda, diğer faaliyetler kapsamında kredi kazanırlar.

MADDE 9-

(1) Doğrulanabilir eğitim kapsamında yüz yüze eğitim programlarının uygulanması aşamasında Odalar tarafından aşağıdaki işlemler yürütülür:

  1. SÜRGEM tarafından hazırlanan eğitim programına ilişkin bilgiler, programa katılan meslek mensuplarına gönderilir. Elektronik ortamda gönderim öncelikli olup, sağlanamayan hallerde basılı hali temin edilir.
  2. Eğitime katılım durumunun izleneceği yoklama çizelgeleri, bilgi ve varsa anket formları ile eğitim araç ve gereçleri temin edilir ve eğitime hazır hale getirilir.
  3. Eğitimi tamamlayarak krediye hak kazanan katılımcılar için "Sürekli Eğitim Sertifikası" hazırlanır ve ilgili katılımcıya teslim edilir.

(2) Odalar ile SÜRGEM tarafından akredite edilmiş kurum ve kuruluşların gerçekleştirdikleri yüz yüze eğitimlerin diğer faaliyetler kapsamında kredilendirilebilmesi için bu maddenin 1 inci fıkrasında açıklanan işlemlerin düzenleyici Oda, kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilmiş olması gerekir.

MADDE 10-

(1) Üyelerin bağlı oldukları Odalar dışındaki Odalarda yüz yüze eğitim alabilmeleri, üyenin Odasına bilgi vermesi ve Odasının onayı ile mümkündür.

MADDE 11-

(1) Yüz yüze eğitimlerde kredi alınabilmesi için 50 dakikalık eğitim süresinin en az %80’ine devam zorunludur. Eğitimi düzenleyenler, devam zorunluluğuna ve kayıt yaptıranla eğitime devam edenin aynı kişi olduğuna ilişkin kontrolleri yapar, gerekli kayıtları tutar ve bunları 3 yıl süreyle muhafaza eder.

(2) Eğitime katılım durumları Odalarca TÜRMOB Kart veya QR kodu ile elektronik olarak kayıt altına alınır. Bunun sağlanamadığı ortamlarda veya SÜRGEM tarafından akredite edilmiş kurum ve kuruluşların eğitimlerinde eğitime katılım durumu yazılı bildirim esası ile yerine getirilir.

Uzaktan eğitim

MADDE 12-

(1) Doğrulanabilir eğitimler kapsamında gerçekleştirilen uzaktan eğitimler TÜRMOB uzaktan eğitim portalı üzerinden yapılır.

(2) Doğrulanabilir eğitimler kapsamında gerçekleştirilen senkron uzaktan eğitimlerde katılımcı sayısı 35 ile sınırlıdır.

(3) Doğrulanabilir eğitimler kapsamında gerçekleştirilen senkron uzaktan eğitimlerde kredi alınabilmesi için eğitim süresinin en az %80’ine devam zorunludur.

(4) Doğrulanabilir eğitimler kapsamında gerçekleştirilen asenkron uzaktan eğitimlerde kredi alınabilmesi için eğitim süresinin tamamlanması zorunludur. Başvurulan eğitim, başvurunun yapıldığı takvim yılının sonuna kadar tamamlanmalıdır. Aksi takdirde kredi kazanımı mümkün değildir.

(5) Doğrulanabilir eğitimler kapsamında SÜRGEM, uzaktan eğitime devam zorunluluğuna ve kayıt yaptıranla eğitime devam edenin aynı kişi olduğuna ilişkin kontrolleri yapar, gerekli kayıtları tutar ve bunları 3 yıl süreyle muhafaza eder.

(6) Diğer faaliyetler kapsamında gerçekleştirilecek uzaktan eğitim faaliyetleri için bu maddede doğrulanabilir eğitimler için belirtilen hükümler aranmaz. Bu konudaki sorumluluk akredite edilmiş düzenleyici kurum ve kuruluşlara aittir.

Sorumluluk

MADDE 13-

(1) SÜRGEM tarafından akredite edilen kurum ve kuruluşların diğer eğitim faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdikleri etkinliklerde SÜRGEM’in sorumluluğu, eğitim faaliyetinin sürekli eğitim kredisi elde etmeye uygunluğunun kabulü ile sınırlıdır. Herhangi bir sebeple eğitimin gerçekleştirilmemiş olmasından veya etkinliğin beklenilen verimlilikte geçmemesinden SÜRGEM sorumlu değildir. Sorumluluk, eğitimi düzenleyenlere ait olup, Yönetmelik ve Yönergede belirlenen esaslara aykırılık akreditasyon onayının iptaline neden olur.

Geçici Madde 1-

(1) 3568 sayılı Kanunda 5786 sayılı Kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde; Serbest Muhasebeci unvanı ile çalışmaya devam edenler de bu Yönergede belirtilmiş gerekleri yerine getirirler.

Yürürlük

MADDE 14-

(1) Bu Yönerge TÜRMOB internet sitesinde yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15-

(1) Bu Yönergeyi TÜRMOB Yönetim Kurulu yürütür.